Zgodba

1922

Začetki

Pihalni orkester Ljutomer ima bogato zgodovino. Ustanovljen je bil 1. aprila 1922, prvi dirigent oz. kapelnik pa je bil Franc Zacherl. Orkester je deloval tudi med drugo svetovno vojno, ko ga je vodil Avgust Pevec. Leta 1946 je vodenje orkestra prevzel Avgust Loparnik in pod njegovo taktirko je orkester leta 1951 dosegel prvo mesto na pokrajinskem tekmovanju v Mariboru. Ob 30. obletnici delovanja, leta 1952, so člani orkestra dobili prve uniforme, obletnico pa počastili z vzponom na Triglav. Ta podvig jim je uspel celo z instrumenti in tako so bili prvi orkester, ki je zavzel vrh Triglava.

1973 – 1983 

Prva zgoščenka

Med letoma 1973 in 1983 je orkester vodil Janko Škrajnar, v tem obdobju pa so godbeniki gostovali na različnih revijah pihalnih orkestrov in se udeleževali tekmovanj. Leta 1976 je orkester sodeloval tudi na snemanju filma Privatni grehi, javne vrline. V naslednjih letih so si dirigentsko palico izmenjali Darko Vizjak, Škrajnar je orkester znova prevzel leta 1989, nato pa ga je od leta 1993 vodil Ignac Karba. Leta 1997 je orkester prejel Miklošičevo nagrado kot najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture v Občini Ljutomer. V letu 2001 je izšla njihova prva zgoščenka, imenovana V novo tisočletje, orkester pa se je odpravil na gostovanje v švedski Göteborg. Dve leti kasneje so gostovali tudi v Franciji.

2004

Danes

Leta 2004 je dirigent postal Bojan Zelenjak, v naslednjem letu pa je orkester izvedel več samostojnih koncertov, med drugim prvič v ljutomerski cerkvi. Leta 2008 je orkester prevzel Simon Novak, sedem let kasneje pa so se orkestru uresničile velike sanje – dobil je svoj glasbeni dom, imenovan Kulkišta. Vse od leta 2019 do danes orkester vodi Boštjan Lašič. Lani je orkester pridobil status društva v javnem interesu na področju kulture. V vseh letih je dosegal visoke rezultate na različnih tekmovanjih in se povezal s sosednjimi orkestri in orkestri v tujini. Danes šteje 53 članov različnih generacij, vse pa povezuje ljubezen do glasbe in ohranjanja ljubiteljske kulture v Ljutomeru.

več kot 100 let ljubezni do glasbe

Vizija

 

V središču naše vizije stoji orkester, ki seže v globine več kot stoletja glasbene tradicije. Naša glasba odraža srce in dušo naše skupnosti ter poudarja pomembnost harmonije in enotnosti.

Orkester je več kot le skupina glasbenikov. Smo družina, ki skozi generacije ohranja dragoceno dediščino. Naša zgodovina je tkana iz strastnih not in melodij. Vsak ton, ki ga zaigramo, je odmev naših prednikov, sporočilo ljubezni do glasbe, ki se prenaša skozi generacije.

Naš namen je presegati meje glasbenega ustvarjanja. Zavezani smo ohranjati dobre vezi med ljudmi, spodbujati medsebojno razumevanje ter graditi mostove med kulturami in generacijami. Skozi naše nastope ne le ustvarjamo glasbo, temveč tudi povezujemo srca in duše ljudi, ki prisluhnejo našim zvokom.

Glasba naj bo navdih za prihajajoče generacije, spodbuda za ohranjanje kulturne dediščine in spomin na to, kako pomembno je ohranjati dobre vezi in se povezovati preko meja glasbe. Skozi naše nastope želimo vsakomur omogočit takšno doživetje glasbe, ki nikoli ne zbledi.